Upptäck Pataholm, Ålem och Mönsterås!

Pataholm

Pataholm är ett idylliskt samhälle vid Kalmarsund, mittemot Borgholms slottsruin. Många av husen är från köpingens storhetstid på 1800-talet, då mycket av handeln och timmerexporten från Kalmar län gick över Pataholm. Du kan strosa runt bland husen, besöka kaféet, paddla utanför udden och besöka sommarens konstutställning.

Ålem

Ålem är närmsta större samhälle. Här finner du mack och butik. Sevärdheter i närheten av Ålem är Ålems kyrka från 1800-talet, ett bra exempel på en ”Tegnérlada”, de nyklassiska kyrkobyggen som biskopen i Växjö, Essaias Tegnér, förespråkade för att de skulle rymma hela socknens befolkning.

Klosterruinen Kronobäck är väl värd ett besök. Det är en medeltida klosterkyrka anlagd av Johanniterorden, med en utställning om livet på klostret och i området under medeltiden.

Mönsterås

Mönsterås är huvudort i kommunen, med ett brett serviceutbud. Bara några kilometer från centrum finns vackra Oknö, med badmöjligheter och hopptorn. I Timmernabben, mellan Mönsterås och Pataholm, finns Råsnäs konfektyrer som tillverkar konfekt med gamla recept och metoder. I Modéerska huset, ett köpmannahus från 1700-talet, säljs lokalt hantverk.

Instagram
WhatsApp